De verassende baltische staten

Na de lekkere lunch met Jord’s oud collega, gingen we richting de boot naar Tallinn. De overtocht hadden we al vooruit geboekt dus geen stress of we wel mee konden gaan. Dus hup in de rij wachten tot de boot er was we stonden er om 13.15 en de boot zal pas om 15.15 gaan. Dus maar lekker luieren tot we aan boord konden gaan. Misschien kennen jullie het verhaal noch van Noorwegen waar we problemen met Marlee hadden op de boot. Nou hier ging alles zo soepel en was iedereen uiterst vriendelijk. Na iets meer dan twee uur op de boot kwamen we aan in Tallinn hier hadden we op 5 minuten lopen een parkeerplaats gevonden waar je voor €2,- 24 uur mag staan en overnachten dus hup daar de bus neergezet en lekker de stad in. En wat is Tallinn een onverwachte mega leuke stad. Er is een super leuke en mooie combinatie van de oude binnen stad en prachtige nieuwe gebouwen. Waar we stonden werden aan de kust allemaal mooie nieuwe appartement gebouwd. Na al twee dagen flink sjouwen met Mar in Helsinki hebben we rustig gedaan we kwamen dan ook pas om half 6 aan dus we zijn een hapje gaan eten. Dit restaurant was overigens erg vreemd. Alles was in het thema van de middeleeuwen, zelfs zat er iemand te blazen op een blok fluit. Deze persoon ging er helemaal in op en leek wel in trans. Erg geestig, je moet er bij geweest zijn om er een slappen lach van te krijgen. En toen richting de bus. Na een heerlijke nacht slapen hebben we heel rustig aangedaan in de ochtend. We zijn hebben eerst een stukje gelopen naar een museum waar we met Mar helaas niet naar binnen konden gaan. Ernaast stond een heel tof oud gebouw. We denken een oude gevangenis die ze helemaal willen gaan verbouwen toch een super leuke uitgaansplek, appartementen en winkels, we zijn benieuwd en als we terug gaan naar Tallinn, wat we zeker willen, zijn we benieuwd naar hoe het geworden is. Estland is niet heel groot en de bezienswaardigheden die ze hebben zijn allemaal niet mega spannend. Onderweg komen we geregeld vossen en reeën tegen. Gisteren hebben we heerlijk in een bos geslapen de offroad weg heeft Wester lekker vies gemaakt en ziet er nu uit als of de van twee kleuren heeft. Vanochtend 26 september 2021 hebben we een mooie wandeling gemaakt. De zon straalde en wat maakt dat de wereld toch mooier. Inmiddels staan we aan de kust op een camping in Letland. Wat we al eerder hebben gezegd is dat het soms jammer is dat we echt buiten het seizoen zitten. Want ook deze camping zien we voor ons in het hoogseizoen met veel drukte en gezelligheid.

Na de camping zijn we nog naar Cesis gereden hier wilde we een mooi kasteel bekijken maar bleek op maandag gesloten te zijn. Dan maar een rondje door de stad. Schattig maar erg rustig. We zijn doorgereden naar een van de hoogte punten in Letland een enorme cliff. Wat echt helemaal niks voorstelde. In dit soort landen zijn het toch echt de hoogte punten. En wij zeggen dan tegen elkaar zijn toch al erg verwend met moois wat we inmiddels gezien hebben. Dan maar door naar het volgende hoogte punt de Gutman’s grot, weer een spetterend hoogte punt. Waar we onze ogen en monden meer van open vallen zijn de vreselijk lelijke volgespoten Russische vrouwen met hun nog lelijkere mannen er naast die we bij de toeristische attracties zien rond lopen. Nog even terug te komen op de grot dit is de grootste grot van de Baltische staten. Snel door naar Riga. Her vonden we net aan de andere kant van het water een super fijne plek om te staan. Nu is er weer een voordeel van buiten het seizoen zijn er stond maar één andere camper een frans stel met kids. We zijn de stad in gelopen en hebben heerlijk rond gestruind. Voor helemaal niks een drankje drinken en een hapje eten bij een geweldige pizza tent. Wat ons opvalt is dat ze zowel in Estland, Letland en Litouwen over het algemeen geweldig goed engels praten. En Marlee bijna overal welkom is. We hadden dit eerder verwacht van de Scandinavische landen maar dat was minder het geval. Tessa is een jaar of drie geleden nog in Riga geweest een vond het leuk om nu samen met Jord en Mar er te zijn. Riga is leuk maar onze voorkeur gaat nog steeds naar Tallinn. Na 1,5 dag in riga zijn we weer lekker de natuur in gereden. De eerste plek waar we dachten te gaan slapen vonden we niks, de tweede was prachtig aan een stuk natuur met wilde paarden en koeien. Dit stuk word gesponsord door WNF. Een extra voordeel was dat er mega snel en gratis internet aanwezig was. Het andere nadeel was dat Jord de tweede dag honds beroerd was geworden en het er aan alle kanten sneller uitkwam dan de Wifi een film kon downloaden. Gelukkig is hij weer opgeknapt.

Na Jord avontuur van ziek zijn, zijn we de volgende ochtend vrijdag 1 oktober 2021 naar de Hill of crosses gereden. Wat een bijzondere, gekke en ook wel beetje enge plek is dit. De verhalen gaan het is namelijk niet helemaal zeker dat na de novemberopstand van 1830-1831 de eerste kruizen werden geplaatst. Naast kruizen worden ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria, kleine heiligebeelden en gebedskettingen geplaatst. Eveneens wat een raadsel is hoeveel kruizen er op dit moment staan. De laatste telling die we online kunnen vinden is 100,000 in 2006. Maar als je er staat moeten het er veel meer zijn. Er gaan verhalen dat het er inmiddels over één miljoen moeten zijn. Op het moment dat wij er liepen, liep er alleen een herder met wat schapen we weten nog steeds net of deze meneer of iemand anders de speaker had neer gezet met een prekende paus en gezang. We zijn hierna door gereden naar Kaunas, het gebruikelijke rondje lopen, heerlijke kop koffie halen, dat kost dus helemaal niks dus dan kan je dat wat vaker doen. Uiteindelijk begon Tessa zich niet lekker te voelen en zijn we richting een Campo spot gereden. Hier hebben we vooral veel geslapen beiden en voelde ons nog steeds niet 100% fit. In de ochtend heeft Jord een tijd met een jong stel staan praten. Die waren een bbq aan het voorbereiden. Hun oudste zoon was voor het eerst naar school en de vader vond het leuk om na een tijdje iedereen uit te nodigen voor een bbq. Ook Jord werd de nodige dingen aangeboden maar i.v.m de nog niet zo lekker voelende buikjes toch afgeslagen. Maar uiterst vriendelijk en alles in het engels. Ze doen echt hun best merk je. De volgende ochtend beide weer met een beter gevoel zijn we naar Vilnius gereden. Hier wilde we in de stad op een camping staan, vooral om een wasje te draaien maar daar deden de was machines het niet, was het voor het meisje achter de balie allemaal wel heel lastig en moeilijk dus hebben we besloten dat we ons geld terug wilde hebben en een andere plek gezocht. En deze vonden we. Midden in de stad op een parkeerterrein voor een paar euro kunnen parkeren en zo de stad in lopen. Ook Vilnius is weer een prachtige stad met veel restaurants en drukte. Er hangt een gezellige sfeer en er is veel te zien. Het gebruikelijke kopje koffie in de stad, en wat gegeten in de bus en een goede nacht slaap. Inmiddels is het zondag en zijn we gaan ontbijten in de stad. En toen doorgereden naar onze nieuwe bestemming en volgende land. Warschau, Polen.

Even nog een klein dingetje over de verschillen in de landen. Estland is eigenlijk vooruitstrevender dan Nederland, klinkt raar maar ze zijn ver voor uit op de digitalisering. Ze stemmen bijvoorbeeld hier al online. En van de drie Baltische staten wil Estland zich meer verwesteren en minder invloeden uit het oosten laten zien. Dit zie je vooral in de prachtige appartementen die gebouwd worden of een gevangenis die opgeknapt wordt als hotel/bar. Letland loopt van de drie het meest achter, zie je vooral in de wegen en de mensen. Het verschil tussen arm en rijk is hier dan ook goed te zien. Veel mensen zonder gebit of kleren uit het jaar nul. In tegenstelling tot Litouwen waar je de Amsterdamse hipster kan tegen komen. Ze zijn goed gekleed maar het rest van de gebouwen/wegen zien er weer slet uit. Maar de boodschappen zijn hier mega goedkoop en de drank nog goedkoper haha. Dus kortom als je wilt verhuizen naar de Baltische staten, ga naar Estland!

Liefs T, J & M

  1. Boeven zijn het en niet anders. Het is te gek voor woorden dat zoiets op de boot gebeurd. Slechte zaak!!…

  2. Heel fijn dat jullie dit al hebben uitgezocht. Maar het is natuurlijk goed om altijd even de laatste eventuele wijzigingen…

  3. Hoi Jord en Tessa, Wat fantastisch dat jullie zo reislustig zijn. Veel mensen hebben ook zo’n droom maar niet iedereen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s