Het prachtige Noorwegen

Misschien voor wie ons persoonlijk kent en het verhaal van Australie gevolgd heeft. Weet nog wel dat we op een gegeven moment genoeg hadden van de watervallen want we kwamen de ene naar de andere tegen. Nou we kunnen jullie vertellen we hebben onze hobby weer opgepakt en hebben er al heel wat gezien langs de geweldige mooie routes die we rijden. Het uitzicht na de ene bocht of tunnel die je uit rijdt, over tunnels gesproken daar komen we zo ook nog even op terug. Het uitzicht is nog mooier dan het vorige uitzicht. Langs het heldere water rijden en overal watervallen zie die naar beneden komen langs de enorme rots wanden. Welkom in Noorwegen en nu het verhaal van de afgelopen dagen.

Onze eerste nacht in Noorwegen hebben we mega romantische door gebracht op de parkeerplaats van een grote caravan en camper verkoper. Maar we zullen hier even uitleg bij geven. Een klein uurtje van de grens zit dus een hele grote dealer. Deze bieden op hun terrein gratis overnachtingen aan er zijn ongeveer 6 plekken. Gratis gebruik van stroom, schoondrinkwater waar je ook je tanks mee kan vullen er hangt zelfs een slang bij. Maar het beste van allemaal een kleine toiletruimte waar je kan douchen. Je hebt een code nodig om binnen te komen maar wat een genot na een kleine week geen douche weer eens lekker douchen. Wees niet bang we we ruiken nog heerlijk, al hebben we geen douche in de bus “nog steeds super blij mee dat we dat niet hebben gedaan” we doen vaak dan even een bakje water maken en dan houden we zoals we dan steeds zeggen een spa sessie haha. Er kwam nog een Nederlands stel staan met ook twee teckels. Ze kwamen al meer dan 30 jaar in Noorwegen en i.v.m Covid waren ze al een tijd niet geweest. Met dat ze Noorwegen binnen rijden zeggen ze tegen elkaar het is echt thuis komen. Vertelde de vrouw toen we even met ze stonden te praten. Na een prima nacht zijn we doorgereden naar Oslo heerlijk om in een grote stad rond te lopen. Zeker ook een stad waar we nog naar terug willen maar dan met een iets oudere of minder vervelende hond. Heerlijk rond slenteren door alle straatjes langs leuke restaurantjes en tweede hands winkeltjes. Jord kon het niet laten om toch twee iittala glaasjes te kopen. I.v.m onze mega terror hond zijn we niet te lang gebleven in Oslo. Ook omdat we toch willen besparen en niet voor mega veel geld uiteten willen gaan of kapitalen aan parkeer geld willen kwijt zijn. Zijn we doorgereden naar de grootste staafkerk van Noorwegen. De staafkerk van Heddal. Deze is gebouwd in het begin van de 13e eeuw. Prachtig gebouw om bij te kijken en wat mooie foto’s te maken. We hebben toen onze slaap plek gezocht een pad naast een meer/ rivier. Prachtig uitzicht. Wat we inmiddels al vaker hebben meegemaakt maar daar voor het eerst los lopende schapen met grote bellen om die rustig grazend langs komen. Vrijdag hebben we een geweldige route gereden van Dalen richting Stavanger. We hebben geprobeerd foto’s te maken maar wow dat is niet haalbaar met wat je om je heen ziet. Hier hadden we beiden ook even een slik momentje en viel het kwartje waarom we hier zo van genieten en waarom we deze reis, idd reis en geen vakantie willen maken. En dan niet te vergeten de schapen die we zo nu en dan hebben ontweken. Onze stop was bij Oanes waar we heerlijk aan het water hebben gestaan om de volgende dag een geweldige wandelen te maken. Maar hier meer over in de volgende step.

De afgelopen dagen hebben we weer super veel gezien en gedaan. Maar we zouden terug komen op de wandel tocht die we hebben gedaan. Na een kort nachtje, want we wilde niet in de file lopen naar boven ging de wekker om 05:00 uur. Snel een knäckebröd naar binnen werken, Wester klaar maken voor vertrek, Marlee een plas en poep laten doen en de auto in. Na een klein kwartiertje rijden kwamen we aan bij de Preikestolen. Dit is een wandel tocht van ongeveer 8 kilometer. 2 uur heen en ongeveer 2 uur terug. De eerste paar meters waren pittig direct heel stijl omhoog. We merkten direct dat we al te lang niet dit soort hikes gemaakt hebben. Maar met Marlee in haar tas en een tas vol fotospullen liepen we gestaagd door. En wat geeft het een heerlijk gevoel. Niet weten waar je heen loopt. Klimmen en klauteren en zo nu en dan omdraaien en van het geweldige uitzicht genieten. Op de wat vlakke stukjes hebben we de klein pup lekker laten rennen. We merken echt aan haar dat ze een buiten hond is. Ze geniet intens van buiten en in de natuur rond rennen.Het eerste stuk is koud. Maar de zon begint door te komen en door de inspanning krijgen we het warmer. De truien gaan uit, de jassen open. Onderweg komen we nog een nood hut tegen deze is te gebruiken als het weer dusdanig omslaat dat er niet meer veilig gewandeld kan worden. We zouden willen dat we het hutje hadden en er soms van de natuur kunnen genieten. Hout kachel aan, goed boek lezen en heerlijk kijken hoe de natuur per uur veranderd. Eenmaal boven is het uitzicht geweldig!! Niet goed op foto te krijgen maar dat is wel met meer dingen onderweg. Het water wat je ziet, de enorme rotsen waar mist langs heen omhoog trekt. De zon die op komt. Na even gezeten te hebben wat gegeten en gedronken beginnen we aan de wandeling terug. En wat zijn we blij dat we zo vroeg gegaan zijn het begint steeds drukker te worden en mensen staan echt op elkaar te wachten om naar boven te komen.Onderweg komen we nog een aantal mensen tegen die op dezelfde kampeerplek als ons hebben gestaan de nacht ervoor.

Eenmaal beneden bij de auto de water flessen voor onderweg vullen andere schoenen aan en door. We gaan in de richting van Bergen. Onderweg willen we nog watervallen zien. Maar we hebben het wel gehad voor de dag en zoeken een kampeerplek op. TomTom zegt links en Tessa die de kampeerplek via haar telefoon heeft aan staan zegt rechts maar net iets later dus Jord stuurt al naar links. Nergens kunnen we keren op de smalle wegen dus dan maar door naar de waterval die we eigenlijk vandaag zondag 22 augustus 2021 wilde gaan bekijken. Dan maar even stoppen en kijken. Heel erg mooi en we staan te genieten. Hier kunnen we keren en rijden naar de kampeerplek we moeten iets de berg op en komen dan op een doodlopende weg waar een stuk open aan is waar je de auto kan zetten. Er staat nog een Duits stel. Jord zegt nog “ben benieuwd of er meer komen te staan” en binnen 1,5 uur staan er nog 7 andere auto’s. Jong stel uit Polen en verder Duitsers. We zagen op een gegeven moment een jonge weglopen wat een tas en handdoek, dus even op google gekeken en op 8 minuten lopen zit een rivier. Daar zijn we na het eten even naar toe gelopen.

Prachtige plek en wat jammer dat er een groot hek voor zat anders waren we doorgereden en waren aan het water gaan staan. Maar helaas. Jord kon het niet laten om toch even uit de kleren te gaan en het ijskoude water in te gaan. Tegen elkaar gezegd dat we morgen vroeg weer even gaan kijken. We zijn terug gelopen hebben twee afleveringen van onze serie gekeken en zijn toen als een blok inslaap gevallen. Vanochtend hebben we een heerlijk rustig zondags ontbijtje gehad en daarna terug naar het water gegaan dit keer wel een handdoek mee en de drone. Heerlijk beide ons opgefrist in het ijskoude water in de zon staan opdrogen en toen met ons blije konijn terug gegaan om Wester weer klaar te maken voor de rit vandaag. Op naar een nog grotere waterval dan die van gisteren. En deze was heel indrukwekkend. Ook hier weer zo lastig om foto’s en film te maken. Je moet er bij staan om het geweld van het water te horen en bijna te voelen door de aarde er omheen. Hup de auto weer in en langs het prachtig heldere water doorrijden richting Bergen. Met de ene tunnel na de andere. Dwars over elkaar, als een spiraal naar boven en beneden. Met dat je de tunnel uit rijdt direct een rotonde of 10 meter zon en weer een tunnel. De leukste hadden we net voor onze kampeer plek van vandaag. Tunnel van 8 kilometer in. Ja de ene is 100 meter dan andere kilometers lang. In deze tunnel zit na een aantal kilometer een rotonde, die vervolgens overloopt in een andere stuk van de tunnel. Hoeveel tunnels we gehad hebben weten we al niet meer maar het zijn er een boel geweest van de 900 die Noorwegen heeft. Wel zijn er in de regio waar we nu zijn er de meeste van Noorwegen. We staan nu aan het water op een geweldig plekjes. Tussen de bergen aan het water. Zo nu en dan springt er een vis naar boven, Marlee rent heerlijk los rond en wij zitten nog steeds buiten te genieten. Morgen staat Bergen op de planning en een nachtje camping zodat we een wasje kunnen doen.

Na onze heerlijke nacht op het mooie plekje van zondag, zijn we maandag richting Bergen gereden. Hier hebben we wat rond gelopen en genoten van alle mooie oude houten panden en historie die er is in de stad. Daarna zijn we via een prachtige route met een boel kronkel wegen doorgereden. We hadden voor die nacht een camping geboekt omdat we wat wasjes wilde draaien. Aangekomen was er een prachtige plek aan het water voor ons gereserveerd en we hebben hier genoten vanaf het moment dat we aan kwamen tot dat we dinsdag weg reden. Heerlijk de bbq aan gedaan en samen lekker gegeten en uiteindelijk toen de temperatuur het niet meer toeliet zijn we ons bed ingekropen en hebben we heerlijk serie zitten kijken. Nu we aan de walstroom lagen konden we mooi zonder dat de beamer uitviel door kijken. Waarschijnlijk hadden we het ook aan de accu die we in de bus hebben kunnen doen want we hebben nog geen dag gehad dat we te weinig stroom hadden. Tegen een uur of 1 zijn we toch maar eens gaan slapen.

De volgende ochtend hebben we genoten van een ontbijtje met het prachtige uitzicht en zijn toen richting onze volgende plek gereden. We wisten niet zeker of we er in de buurt konden komen en of we er zouden kunnen staan. Onderweg kwamen we de ene gletsjer na de andere al tegen. Uiteindelijk zijn wij via een smalle maar prachtige weg met prachtig blauw water omhoog gereden naar de Kjenndal gletsjer. De bus zo neer gezet dat als we de achter deuren open deden we zo richting de gletsjer konden kijken. Uiteindelijk stonden er 6 campers die nacht. Het geluid van het neer stortende water wat met een geweld naar beneden is toch soort van rustgevend. Geslapen als een roos hebben we vanochtend een stuk gelopen richting de gletsjer tot we niet meer verder konden wat veilig zou zijn met Marlee, zonder haar hadden we misschien iets verder kunnen klauteren. Terug bij Wester hebben we de afwas gedaan opgeruimd en zijn we weer kilometers gaan maken. We weten alleen niet of we meer kilometers gemaakt hebben dan tunnels en watervallen gezien hebben. Maar wel weer een prachtige route gereden met nog mooieren Fjorden waar we door heen gegaan zijn. Ook vandaag hebben we weer twee keer de boot moeten pakken. Inmiddels hebben we onze buikjes vol van een lekkere pasta ligt het kleine wurmpje opgerold in haar mandje hebben wij een glaasje wijn en staan de kaarsjes aan.

We gaan lekker genieten van ons uitzicht op de baai van Molde. Helaas is het best bewolkt dus kunnen we niet steeds alles zien maar zo nu en dan trekken de wolken weg en dan is het prachtig. Door het weer hebben we ook helaas de Geiranger Fjord moeten overslaan de weg er naar toe was zo dicht door de wolken dat het zonde van het omrijden zou zijn als we boven niks konden zien.

Na onze prima nacht boven op de berg bij Molden, erg drukke plek met veel campers, hebben we weer heel wat kilometers gemaakt richting Trondheim. Deze stad stond voor donderdag op de planning. Eenmaal in Trondheim hadden we weer besloten om naar boven te rijden naar een groot stuk natuur waar door de locals veel wandelen, langlauft en andere sporten worden gedaan. We waren het niet helemaal over de plaats eens dus wij zijn tussen twee plekken heen en weer gaan rijden. Tot dat we bij het in sturen een raar geluid hoorden komen uit de auto. Ow nee, wat is er aan de hand. Na een snel overleg en even kijken hoe laat het was, hebben we besloten direct naar een Mercedes dealer te rijden. Uiterst vriendelijk werden we ontvangen door een medewerker die gelijk ging kijken of er nog monteurs aanwezig waren. Helaas voor ons was dit niet het geval. We vroegen of ze een plek om te overnachten in de buurt wist. Ze vertelde er een aantal maar deze zouden toch wel een 15 minuten rijden zijn. Toen zei ze jullie mogen ook hier voor de deur blijven staan en dan kunnen we gelijk morgen vroeg kijken. Na even overleggen leek het ons beide wel een goed idee. We hoefde niet meer te rijden, dus dan maken we ook geen meer schade aan Wester. Maar toen, wat zouden we doen met eten. Geen zin om te koken dus wat dan. Op een paar minuten lopen zat er een Mc Donalds dus daar maar heen. Hamburgen en wat frietjes met enige zin naar binnen gewerkt en toen was het pas half 6. Terug naar de bus dan… Eenmaal bij de bus kijken we elkaar aan en zeggen we zullen we Trondheim ingaan. Dus even omgekleed spullen gepakt en richting de stad. Een kaartje kopen was een drama, voor de app heb je een betaal systeem nodig waar je een bank account in Noorwegen voor moet hebben. De sms versturen ging niet en de automaat was kapot. We mochten uiteindelijk gewoon instappen. Eenmaal in de stad kwamen we het ene leuke restaurant na de andere tegen, althans zou voelden het. Kijken elkaar aan en zeggen waarom hebben we dit niet direct bedacht en zijn we in de stad gaan eten. Maar helaas we hadden al een mega lekkere hamburger op lol. Het enige voordeel aan die mega lekkere hamburgers is dat we nu minder geld kwijt waren dan lekker uit eten te gaan. Eenmaal terug in de bus hebben we lekker onze serie afgekeken en zijn we gaan slapen. Vrijdag ochtend stonden we stipt om 07:30 voor de deur en de medewerker achter de balie was al op de hoogte. Er kwam gelijk een monteur mee en die luisterde en keek gelijk naar de auto. Ze dachten gelijk de aandrijfriem. Maar helaas zouden ze geen tijd hebben. Zeker weten? Echt geen tijd. Nou hij zou even gaan vragen binnen. Daar kregen we het goede nieuws dat ze zouden kijken of de onderdelen in huis zouden zijn en dan zouden ze er toch ruimte voor maken. De aandrijfriem en de spanner waren beide gelukkig op voorraad. Het zou ook een ander ding kunnen zijn maar die moest besteld worden. Prijs € 500,- helaas was het niet anders dus het moest maar. Na een kop koffie uit een automaat, dan verkoop je zulke duren auto’s en dan kan er nog geen normale koffie geschonken worden. Maar het aanbod was uiterst vriendelijk. Zijn wij richting stad gegaan. Na een uurtje werden we gebeld het bleek toch het onderdeel te zijn wat niet op voorraad was. Maar het goede nieuws de aandrijfriem en spanner zagen er goed uit. Ze konden een vervangend onderdeel nog binnen een uur hebben en dan de auto maken. Dus daar voor gekozen. 1,5 uur later werden we weer gebeld auto was klaar eind prijs € 250,-. Zonde van het geld en het voelt altijd vervelend om weer zulke kosten te maken maar het hoort bij het hebben van een eigen auto. We hebben uiteindelijk een heerlijke ochtend in Trondheim gehad en waren intens blij dat we de auto terug hadden. Gelijk weer 300 kilometer gereden en vonden een heel rustig maar fijn plekje een stuk van de weg af. Hier hebben we heerlijk tot lang buiten in de zon kunnen zitten en eten. Toen eenmaal de zon niet meer op ons scheen ons bed in gekropen en filmpje aan. Vanochtend zijn we weer gaan rijden bestemming Torghatten . Een grote berg/ rots met een gat er in. Maar voor we hier zouden zijn moeten we eerst nog een boot pakken. 1,5 uur wachten helaas. Maar een prachtige omgeving maakt het weer goed. Snel in de eerste grote stad even naar de Kiwi dat is een van de voordeligere supermarkten wat boodschappen doen. En toen naar de berg. Hier heerlijk naar boven gewandeld. Marlee kon een heel stuk zelf lopen en het laatste stuk in de tas. De aankomende dagen kunnen en willen we iets rustiger aan doen en moeten veel Ferry’s pakken dus hebben een mooi plekje aan het water gevonden met recht voor ons de Torghatten. We gaan proberen onze puppy die aan het tanden wisselen rustig te krijgen. Bijt overal in. Gaan zelf lekker eten en heelijk genieten van de ondergaande zon en een fijne avond hebben.

Liefst T, J & M

  1. Boeven zijn het en niet anders. Het is te gek voor woorden dat zoiets op de boot gebeurd. Slechte zaak!!…

  2. Heel fijn dat jullie dit al hebben uitgezocht. Maar het is natuurlijk goed om altijd even de laatste eventuele wijzigingen…

  3. Hoi Jord en Tessa, Wat fantastisch dat jullie zo reislustig zijn. Veel mensen hebben ook zo’n droom maar niet iedereen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s