De vele grenzen, hoe werkt dit?

Tijdens deze trip gaan wij mega veel grenzen doorkruizen. In Europa is het ontzettend makkelijk om van het ene land naar het andere land te reizen. Vroeger werd je nog staande gehouden en nu kan je mooi in een keer door. 

In deze blog houden wij bij aan welke criteria wij, Marlee of the bus aan moet voldoen om het land binnen te komen. Tevens schrijven wij op hoe het proces op die specifieke grens is verlopen. Hierin beschrijven wij ook aan elke corona eisen je moet voldoen.

Eerste een kleine beschrijven over een auto invoeren/uitvoeren. Wanneer wij de auto gingen op halen in de haven van Montevideo krijgen wij een Temporary Vehicle Importation Permit oftwel een TIP. Met dit certificaat mag je met het buitenlandse kenteken over de wegen rijden van dit land. Wanneer je een grens kruist lever je de TIP van het land waar je vandaan komt in bij de douane (van het land). Vervolgens kruis je de grens en meld je je aan bij de douane van het land waar je naar toe gaat. Hierbij geef je je auto papier (kentekenbewijs) en paspoort van de eigenaar aan de douane en zij maken voor je een nieuwe TIP van het eigen land. Dit proces doe je dan ook bij elk land waar je vandaan komt en naar toe gaat. 

Om Marlee netje over de grens te krijgen zou je officieel een gezondheidscertificaat moeten laten maken bij een dierenarts. Tot nu toe hebben wij dit braaf gedaan maar eigenlijk nog nooit nodig gehad omdat wij altijd eerst haar paspoort geven aan de medewerker bij de grens. Tevens heeft elk land zijn eigen eisen voor een hond. Deze eisen per land staan beschreven in de blog – De hond mee op reis. 

Grens Uruguay- Argentinië, Gualeguaychu

Wat heb je nodig:

 • Paspoort 
 • TIP
 • Kentekenbewijs
 • Vaccinatie bewijs
 • PCR test dan wel herstelbewijs
 • DDJJ Argentinië 

Dit was onze eerste grens die wij doorkruizen met Wester maar niet met Marlee want die zat bij een honden oppas in Buenos Aires. Deze grens is erg duidelijk en makkelijk. We reden met Wester richting het eerste gebouwtje (Paso 1). Dit was de marechaussee van de Uruguayanen. Je geeft je paspoort af. Zij schrijven je uit het land en geven je de stempel in je paspoort dat je officieel het land uit bent. Tevens geven wij hier ook onze TIP af van Uruguay. Normaal gesproken moet je dit bij de Aduana (douane) doen maar dit zit bij deze border bij elkaar. Vervolgens konden wij naar het volgende gebouwtje (Paso 2). Dit is de Marechaussee van de Argentijnen. Hier geven wij onze DDJJ formulieren, vaccinatiebewijs, herstelbewijs (wij hebben corona gehad net voor vertrek) en paspoorten af aan de medewerker. Het DDJJ formulier moet worden ingevuld. Hiermee geef je aan of je in quarantaine moet of niet. Wij hoefden dit niet omdat wij volledig gevaccineerd zijn. Dit kan op de website: www.ddjj.migraciones.gob.ar . De medewerker van de Marechaussee schrijft ons in en geeft ons een visa voor 90 dagen, dit is te zien op de stempel van Argentinië. Vervolgens rijden wij door naar Paso 3, de aduana van Argentinië. Op deze locatie geef je je kentekenbewijs en paspoort van de eigenaar van het voertuig af. Bij dit gebouwtje wordt er een nieuwe TIP voor je gemaakt en mag je legaal in Argentinië rijden. Na dit allemaal doorlopen te hebben worden we nog gecontroleerd of fruit bij ons hebben wat niet naar Argentinië mag. Elk land heeft zijn eigen regels betreft fruit en groente de grens over mag. Wij zorgen er eigenlijk voor dat we bijna niks meer hebben. Dan heb je ook zo min mogelijk gezeik aan de grens. Na dit alles mogen wij Argentinië in rijden en kunnen wij genieten van dit land. 

Grens Argentinië – Chili en Chili – Argentinië, Tierra del Fuego 

Wat heb je nodig:

 • Paspoort 
 • TIP
 • Kentekenbewijs
 • Vaccinatie bewijs
 • SENASA Certificate de Salud 
 • Gezondheidscertificaat Marlee 

Dit is toch wel een rare grens in de ogen van een Europeaan. In een dag moet je het proces 2 keer doorlopen. Je zou in het stuk van Chili tussen de Argentijnse delen prima een paar dagen kunnen blijven hangen om daar van de omgeving te genieten. Maar vanwege Corona mag je beide borders kruisen in een dag zonder PCR test. Wanneer je langer wil verblijven in het Chileense deel is een PCR test vereist. Dus wij kozen ervoor om in een dag te doorkruizen. 

Maar eerst de dingen regelen voor Marlee. Om een hond mee te nemen naar Tierra del Fuego is een Certificate de Salud nodig. Dit certificaat geeft de mogelijkheid om in 60 dagen op en neer te reizen naar Tierra del Fuego. Om dit certificaat te krijgen moet er een gezondheidsverklaring worden opgesteld door een dierenarts. Vervolgens konden wij met deze verklaring naar SENASA (De Argentijnse voedsel en warenautoriteit). Hier waren ze uiterst vriendelijk en hadden wij binnen 30 minuten het certificaat. Dit is trouwens allemaal in de plaats voor de grens, dus niet op de grens, Rio de Gallegos. Nadat we dit hebben geregeld konden wij door rijden naar de grens. 

We kwamen aan bij het gebouw waar de Douane en de Marechaussee van Argentinië zitten. Eerst naar de Marechausse, waar ze ons uitschrijven uit Argentinië en we kregen hierdoor een extra stempel in ons paspoort. Next, de douane. We gaven onze TIP af en schreven daardoor Wester uit uit Argentinië. We vroegen nog of we iets voor de hond moesten regelen maar dat hoefden we niet. 

Op naar de Chileense grens. Een rood gebouw met wat extra hokjes ervoor gezet. Deze hokjes moet je je vaccinatiebewijs laten zien en krijg je een papiertje waarop wordt afgevinkt dat je bij hun bent geweest. Op naar het rode gebouw. Even wachten want er staat een grote rij. Na 50 minuten gewacht te hebben. Worden wij ingeschreven in Chili en krijgen wij een stempel met een visa voor 90 dagen. En krijgen wij een stempel op het papiertje waar ook het vaccinatie bewijs op staat. De laatste stap, de douane. Eerst vullen wij allebei een papiertje in waarop staat dat wij Marlee bij ons hebben. Dit geven wij niet bij de douane af maar pas als we met wester worden gecontroleerd op voedsel en Marlee. Eerst schrijven wij Wester in Chili in. We kregen daarom ook weer een TIP maar dan weer van Chili. Vervolgens gaan we naar Wester en rijden we naar de poort waar we gecontroleerd worden op voedsel en natuurlijk Marlee. We geven Marlee paspoort eerst af en ze vinden alles prachtig en ze maken wat foto’s van haar paspoort en dat is het dan dan ook. Vervolgens vergeten ze te zoeken naar voedsel. Wel vragen ze naar het papiertje waarop alles is afgestempeld of je overal wel bent geweest. Dat zijn we en we mogen door. Zo dat hebben we overleefd, op naar de volgende grens van die dag. 

Daar gaan we dan naar de volgende grens bij San Sabastiaan. Dit is de grens van Chili naar het Argentijnse deel van Tierra del Fuego en Ushuaia. Tussen de twee grenzen zit ongeveer 150 km en doen wij ongeveer 2 uur over om daar te komen want we moeten ook een deel met de ferry. 

Zo en dan nu de grens. Eerst het Chileense deel. We geven onze paspoort weer af en worden uitgeschreven uit Chili en krijgen een prachtige stempel. Op naar de douane, we geven onze Chileens TIP af en Wester is ook uitgeschreven. We vragen nog of Marlee nog gecontroleerd moet worden maar dat hoeft niet. Zo naar het laatste deel van die dag. De Argentijnen. Eerst weer naar de Marechaussee en worden ingeschreven en krijgen weer een visum van 90 dagen. Op naar de douane. We geven Jord paspoort en kentekenbewijs af. Hierna krijgen wij weer een TIP. Van Argentinië. Uiteindelijk vragen we nog over Marlee en ze willen haar paspoort zien. Nou die vonden ze weer prachtig en we mochten onze route vervolgen. Zo op naar het uiteinde van de wereld. 

Na een week te zijn geweest in Ushuaia was het tijd om de grenzen weer te oversteken. Eigenlijk is alles in tegenoverstelde richting. En gaat alles het zelfde behalve Marlee haar deel. We vragen bij het eerste deel aan de Argentijnse grens of we iets met Marlee moeten doen en zei wilde graag het Certificaat de Salud zien. Deze was in orde en er werd een stempel gezet. Dit doe je bij SENASA of de Douane, wie er op dat moment aanwezig is. Deze stempel hebben we ook gekregen bij de andere grenzen en is Marlee ook veilig de grens overgekomen. 

Grens Argentinië – Chili, Rio Jeinemeni

Wat heb je nodig:

 • Paspoort
 • TIP
 • Kentekenbewijs
 • Vaccinatie bewijs
 • Pase de Movilidad 
 • Certificaat Ingreso a Chile (C19)
 • PCR test niet ouder dan 72 uur
 • Zorgverzekering dat COVID dekt met een minimum dekking van 30.000 dolar ( let op! Dit moet je specifiek aanvragen bij je zorg/reis verzekering)
 • DDJJ Argentina salida 
 • Gezondheidscertificaat Marlee

Om naar Chili te kunnen moet je enig voorwerk verrichten. Om te beginnen met de Pase de Movilidad. Via de Chileense website www.mevacuno.gob.cl worden je vaccinatie gecontroleerd en wordt er een Chileens vaccinatie certificaat gemaakt. Hiermee kan je bijvoorbeeld restaurants in. Op deze website maak je een account aan en voer je je Nederlandse vaccinatie in. Het wijst zich vanzelf. Het duurt wel enkele dagen voordat je deze pas krijgt. Bij ons binnen 72 uur ongeveer. Maar kan ook langer duren dus doe dit op tijd. 

De volgende stap voor de toelating is de PCR test, deze mag niet ouder zijn de 72 uur. En wanneer je covid hebt gehad binnen 30 dagen van binnenkomst hoeft dit niet. 

Wanneer je de uitkomst hebt van de PCR test kan je het volgende formulier invullen.Het Certificaat Ingreso a Chile (C19). Dit certificaat kan ook worden verkregen op de mevacuno website. Hier lever je negatieve PCR test in en geef je aan over welke grens je komt. Dit wijst overigens ook van zelf. 

Voordat we naar die grens reizen zorgen wij dat we weer een gezondheidsverklaring wordt ingevuld voor Marlee bij een dierenarts. Nadat we dit allemaal hebben regelt kunnen we daadwerkelijk naar de grens. 

Het is echt extreem rustig en iedereen zit voor ons klaar. Een dame controleert of we alle juiste papieren hebben voor Chili om er zo voor te zorgen dat je daar ook de grens overkomt. Vervolgens gaan we naar de Marechaussee en wordt er gevraagd naar onze paspoorten en het DDJJ formulier. Dit formulier geef je aan dat je Argentinië gaat verlaten en naar Chili gaat. We worden uitgeschreven uit Argentinië en kunnen naar de Marechaussee. Hier leveren we onze TIP in en vragen of we nog wat voor Marlee moeten regelen. Ze willen alleen het paspoort zien en vinden het er weer mooi uitzien en mogen onze weg vervolgen naar de Chileens grens. 

Tussen beide stations zit ongeveer 10 km. Onderweg komen we dan nog wat bakcpackers tegen die dit lopen. 

We komen aan bij het Chileense station. We melden ons aan bij het eerste hokje. De dame vraagt naar de volgende documenten: 

 • Vaccinatie bewijs
 • Pase de Movilidad 
 • Certificaat Ingreso a Chile (C19)
 • PCR test niet ouder dan 72 uur
 • Zorgverzekering

Wanneer dit allemaal goed is gekeurd moet er nog een antigenen test worden uitgevoerd. Dit doen wij dan ook. Wanneer de test negatief is krijgen wij een papiertje en mogen wij naar de Marechaussee. Hierin worden we ingeschreven in Chili en een prachtige stempel met het visum voor 90 dagen. Op naar de douane. We worden gewezen op dat we een TIP zelf moeten invullen en geeft het papier. Vervolgens geven wij het papier aan ons en vult het in in de computer. En wij krijgen een prachtige stempel op de TIP. Daarna worden we gevraagd of we nog wat aan te geven hebben. Dat hebben we en laten de koelkast zien. En er worden nog eieren uitgehaald. We geven ook nog Marlee paspoort aan deze man en hij wilt er een kopie van maken. Helemaal prima en wachten er op. En hij wilt nog een stempel zetten in het paspoort. Wij vinden dat prima en mooi dat Marlee ook nu een stempel heeft. 

Zo lang proces maar we zijn er! Chili kom maar op. 

Grens Chili – Argentinië, los Libertadores 

Grens Chili – Argentinië, los Libertadores 

Wat heb je nodig:

 • Paspoort
 • TIP
 • Kentekenbewijs
 • Vaccinatie bewijs
 • DDJJ argentina Entrada  
 • Gezondheidscertificaat Marlee
 • SAG Certificate de Salud

Na een kleine maand in Chili geweest te zijn, zijn we weer op weg naar Argentinië. Vooraf hoefde we niet veel te regelen, dachten we haha. We hebben de DDJJ formulier weer ingevuld en gingen het gezondheidscertificaat voor Marlee regelen. We deden dit in los Andes bij een dierenarts. Na dat we alles hadden geregeld zei hij dat we nog een stempel nodig hadden op dit certificaat van de SAG (de Chileens voedsel en warenautoriteit). Dus wij rijden daar naar toe. We zeggen dat wij een stempel nodig hebben om de grens over te mogen naar Argentinie. De SAG weet van niks af en moeten dan ook zelf de regels gaan googelen haha. Te erg. Intussen is 4 man hier mee bezig. Ze denken dat je ook een Certificate de Salud nodig hebt, dit zouden ze kunnen maken maar het duurt 3 dagen. Ja echt, voor een simpel papiertje.. Maar we zagen online dat het niet hoefde en alleen het gezondheidscertificaat genoeg was. Ze zaten te twijfelen en toen zeiden ze dat het onze eigen risico was als we de grens niet over kwamen. Uiteindelijk wilde ze het versnellen en deden ze het in een uur tijd! Nou dan nemen we hem wel mee. De kosten, 8 hele euro’s. Daar nemen wij het risico niet voor.

Op naar de grens. De Libertadores grens is een van de grootste tussen beide landen. En dit is dan ook wel te zien. We rijden eerst naar de oude gebouw en het lijkt verlaten. Dan zien we een nieuw gebouw staan. Daar moet je ook zijn. We zetten wester in de auto rij en wachten totdat we aan de beurt zijn. We zijn aan de beurt, parkeren Wester en zeggen dat we naar Argentinië willen tegen een man. Hij brengt ons naar Marechaussee en worden uitgeschreven uit Chili. Vervolgens lopen we naar een andere rij voor de Douane. Hier geven we onze TIP af en wordt Wester uitgeschreven. Ook vragen we of we nog iets moeten doen voor Marlee maar dat hoeft niet. Ondertussen vraagt een dame van de Argentijnse grens of we het DDJJ formulier hebben ingevuld. Dat hebben we en gaan naar Wester terug en rijden naar de Argentijnse post. Dit gebouw is wat ouder maar heeft een beetje het zelfde idee. We zetten Wester in de rij met wachtende auto’s. Wachten hier een kwartier en mogen door naar het proces. We zetten wester voor het eerst gebouwtje. Hier wordt naar onze vaccinatie bewijs gevraag en de DDJJ. Op naar de volgende stap. De Marechaussee, hier geven we onze paspoorten af maar vragen ook naar een papiertje waar we niks van snappen. Dat papier hebben we niet. En wat blijkt, dat de Chilenen het vergeten zijn te geven aan ons. We kijken elkaar kippig aan en zeggen dat we er niks van snappen. De mevrouw van dit gebouw pakt onze paspoorten en vraagt aan een andere man wat. Ze wilt ons kentekenbewijs en loopt weg. Uiteindelijk heeft ze ons ingeschreven in Argentinie en hebben weer een visa voor 90 dagen met stempel in ons paspoort. En krijgen de TIP van hun. 

De man van SENASA ziet dat we Marlee bij ons hebben en vraag gelijk naar Certificate de Salud. Wij proberen altijd eerst haar paspoort te geven maar hij ziet dat we dat Certificate de Salud in onze handen hebben. Hij zet er een stempel op en geeft het terug. Wij gokken als we alleen het paspoort hadden gegeven dat het dan ook goed was. Ze kijken naar de koelkast en vinden alles best en we mogen onze weg vervolgen. In de auto hebben we alles even gecontroleerd of we alles hebben zoals stempel visa Argentinië in het paspoort, juiste tip en kentekenbewijs terug hebben. Dat hebben en we kunnen genieten van deze geweldige weg. 

De volgende grens wordt van Argentinië naar Bolivia. Als we die doorkruist hebben laten we het jullie weer weten.

Liefs,

Jord, Tessa en Marlee 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s