Polen, land van uiterste

In Warschau hebben we midden in de stad op een groot parkeerterrein gestaan. Super vriendelijke mensen en het kosten geen drol. Achter in de hoek konden we mooi Wester neer zetten. We zijn heerlijk de stad in gelopen en genoten gelijk van de drukte en gezelligheid. Helaas hebben we de hond mee dus moeten we het Joodse museum overslaan. Die moeten we dan de volgende keer maar bezoeken. In de avond hebben we heerlijk Tapas gegeten en zijn toen ons bedje in gegaan. Volgende ochtend heerlijk rond gedwaald door de joodse wijk. We zijn ook naar de op één na grootste begraafplaats van Polen gegaan welke ach bevindt op de Okopowastraat in Warschau. De begraafplaats heeft een grote van 33,5 Ha en er zijn ongeveer 200.000 grafstenen. De een is er nog slechter aan toe dan de andere. De begraafplaats stamt uit 1806. Er liggen veel rijke joodse mensen. Ook tijdens de eerste en tweede wereld oorlog zijn er veel joodse mensen begraven. Sinds 2014 is het een historisch monument. Naast alle historie die we in de stad hebben gezien hebben we verder heerlijk genoten van alle moderne en gezellige dingen die de stad te bieden heeft. De laatste avond vonden we nog een super leuke foodhall met allemaal hippe tentjes en prachtige winkels. We hebben hier heerlijk gegeten en nog een tijd zitten praten met een zigeuner. Wat een onwijs vriendelijke en leuke man.

Na onze heerlijke dagen in Warschau zijn we doorgereden naar de Zwarte Madonna. Prachtige gebouwen, schilderingen. We gaan verder er niet op in wat we van alle mensen vonden die er rond liepen. Maar het was leuk om er heen te gaan. Door naar Krakow. Hier zijn we gelijk op zoek gegaan naar nieuwe banden voor de auto. Inmiddels gaan we richting de winter en zijn we verplicht om winterbanden te hebben in verschillende landen. Uiteindelijk hebben we de juiste gevonden voor de juiste prijs. Dit was woensdag en de banden moesten besteld worden.

Donderdag zijn we naar Auschwitz-Birkenau geweest. Dus we hebben de afspraak gemaakt om vrijdag de wissel te laten doen. Na dat geregeld te hebben hebben we de auto midden in de stad geparkeerd en zijn we weer de stad in gegaan. Joodse wijk door en een heerlijk biertje gedronken. Donderdag ochtend hebben we Marlee weggebracht en zijn wel naar Auschwitz-Birkenau door gereden. Dit heeft heel indruk op ons nagelaten.

LAAT DEZE PLAATS EEUWIG

EEN KREET VAN WANHOOP ZIJN

EN EEN WAARSCHUWING AAN

DE MENSHEID. HIER HEBBEN

DE NAZI’S OMSTREEKS

ANDERHALF MILJOEN MANNEN

VROUWEN EN KINDEREN

VERMOORD, VOORNAMELIJK

JODEN UIT VERSCHILLENDE

EUROPESE LANDEN.

AUSCHWITZ – BIRKENAU 1940 – 1945

Dit is de tekst van de gedenkplaat bij het monument in Birkenau. We gaan verder geen verhaal schrijven. De foto’s zeggen genoeg. Al zeggen de foto’s helemaal niks. Pas als je er zelf gestaan hebt.

Vrijdag zijn we in de ochtend gelijk naar de garage gegaan en hebben de banden laten doen. Om een lang verhaal kort te maken. Er wordt weer meer gerekend achteraf dan we afgesproken hadden. Hebben we de politie gebeld die gekomen is. En hebben ze geprobeerd (alles was al betaald) om de auto binnen de hekken te houden tot de politie er was. Die heeft Tessa uiteindelijk toch naar buiten gereden. Hebben we gepraat met de politie, althans geprobeerd. Want de vrouwelijke agent sprak een paar woordjes engels en de mannelijke helemaal niks. Dan werk je in een grote stad en leef je in 2021. Maar we hebben nieuwe banden. Die middag zijn we doorgereden naar het vakantie huisje van Jord ouders. Hier zitten we nu nog steeds en genieten er even van op een plek te zitten en ons voor te breiden voor de volgende grote trip.

Liefs T, J & M

  1. Boeven zijn het en niet anders. Het is te gek voor woorden dat zoiets op de boot gebeurd. Slechte zaak!!…

  2. Heel fijn dat jullie dit al hebben uitgezocht. Maar het is natuurlijk goed om altijd even de laatste eventuele wijzigingen…

  3. Hoi Jord en Tessa, Wat fantastisch dat jullie zo reislustig zijn. Veel mensen hebben ook zo’n droom maar niet iedereen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s