Het bebossen Finland

Op naar Nationaal park Lemmenjoki. Hier zijn we naar toe gereden en hadden het idee weer een mooie rustige wandeling te maken. Fototoesteltas mee, tas waar Marlee in kan mee en lekker gaan. De wandeling was prachtig een kleine twee uur gewandeld met vanaf de eerste 5 meter een zeurende hond. Zelf lopen piepen, in de tas piepen, haar jas aan piepen. Geen idee wat mevrouw wilde maar we zijn maar door gelopen. Hier kwamen we ook nog een mooi skelet tegen helemaal kaal gegeten. Waarschijnlijk door iets wat niet van paddenstoelen houdt! Je zou denken een goed stoofpotje van rendier kunnen best wat paddenstoelen in. Weer een heerlijke plek gevonden om te slapen. De volgende ochtend stond Nationaal park Urho Kekkonen op de planning. Ook hier helaas geen hele lange wandeling kunnen doen ivm de kleine. En we dachten gaat vast weer heerlijk rustig zijn. Nou nee in zo druk dat de parkeerplaats helemaal vol was en auto’s al langs de weg stonden geparkeerd. Zo eigenwijs als we zijn toch even door rijden en er waren nog drie plekken vrij voor bussen. Laten wij nou net een bus zijn haha. Dus uiteindelijk toch bijna voor de deur geparkeerd. Een prachtige wandeling gemaakt met nog mooiere vergezichten. Niet te doen om op foto te krijgen hoe mooi het is. Door naar ons volgende plekje. Heerlijk aan het water gestaan en omdat het Noorderlicht nog steeds niet gezien was en het de nacht er op helder zou worden hebben we besloten om een dag te blijven staan. En wat zijn we blij dat we dit gedaan hebben.

10 september 202, hebben we een heerlijke zonnige dag gehad. Hele dag buiten kunnen zitten, wat series zitten kijken we hebben een Finse simkaart gekocht zo hebben we unlimited data. Hout bij elkaar gezocht voor een kampvuurtje die avond. Halve wegen de middag liepen er op 10 meter nog wat rendieren voorbij door het bos. Toen het avond begon te worden en het best flink waaiden hebben we een kampvuurtje proberen te maken deze branden niet echt lekker en hebben we maar uitgemaakt. En gezegd het komt nog wel een keer het noorderlicht en we gaan serie kijken. Een uur later was het wind stil en toch besloten dat we nog maar eens dat kampvuur aan zouden maken en buiten gingen zitten. En wat zijn we blij dat we dit gedaan hebben. Wat een geweldig natuur verschijnsel is het noorderlicht om het in het echt te mogen zien. Voldaan en ijskoud zijn we ons bed ingekropen. Om richting de kerstman te rijden. Daar zijn we inmiddels in het dorp op een camping. Weer eens een douche en wat was kunnen doen. Plan is om morgen naar de kerst man te gaan. Op de camping loopt ook nog een grote haas die Marlee wel als avond eten ziet zitten. Maar helaas het snelste land dier van Europa is net iets te snel voor haar mini pootjes.

We hebben al heel wat kilometers gereden weer en vooral veel prachtige natuur gezien. Op zondag 12 september 2021 naar de kerst man geweest. Hier is een heel dorp omheen gebouwd en het is vooral lekker cliché maar wel super grappig. De beste man neemt echt even de tijd om met je te praten gaan op de foto en mag daarna voor de foto’s als je die wilt hebben €40,- afrekenen maar we vonden het zeker waard. Hier zijn we ook nog even de artic cirkel over gestoken. Vervolgens in de iittala outlet wat spulletjes gekocht en in een ander winkeltje voor Marlee een Moomin drink/voerbak gekocht. We zijn toen doorgereden naar een heerlijke plek midden in het bos. Helaas zat het weer niet mee. Maar Jord heeft toch even de tijd genomen om bosbessen te plukken. Waar we enkele dagen later een heerlijke cake uit de Omnia oven hebben gebakken. De maandag erop wilde we naar het Alvar Aalto Museum gaan. Helaas is deze gesloten tot augustus 2023 en zou er in een ander gebouw door hem ontworpen een tentoonstelling zijn. Daar aangekomen bij een tof gebouw was er amper wat. Een video over het gebouw en één kamer met wat info niks bijzonders en viel het ons erg tegen. Er zijn nog een aantal mooie plekken over, een van hem maar we weten nog niet zeker of we daar nog heen gaan. Omweg naar de camp spot maandag kwamen we een veld vol met kraanvogels tegen. Paar maanden terug zijn we in Dwingeloo op vakantie geweest en daar kwamen we er twee tegen en dachten dit is bijzonder. Hier zijn we er inmiddels al meerdere tegen gekomen en nu zelfs een veld vol. We zijn vooral aan het genieten geweest van de natuur, heerlijk plekken waar we geslapen hebben en gewandeld. Voornamelijk hebben we in bossen en natuur plekken gestaan. Jord heeft bij Fiskars/ iittala gewerkt en deze beide merken komen uit Finland. We konden het dan ook niet laten om langs het dorp Fiskars te gaan waar het ooit begonnen is in 1649 en door een Nederlandse koopman Peter Thorwöste is opgericht. Iittala is iets jonger en komt uit 1881. Vandaag zijn we naar de glas fabriek geweest en hebben we mogen zien hoe een aantal stukken gemaakt worden. Wat is dat een bijzonder proces. Het museum is morgen open en willen we dan bezoeken. We merken dat het seizoen hier over is en dat veel dingen dicht zijn of beperkt open.

Afgelopen maandag 20 september 2021 zijn we aangekomen in Helsinki. We hadden een mooie plek gevonden bij sportvelden en wat bos. In de buurt van de Helsinki Zoo. Hier konden we gratis staan en op 10 minuutjes lopen van de metro de stad in. Deze hebben we dan ook gepakt en zijn heerlijk gaan rond slenteren. Ergens een kopje koffie en een heerlijk lunch genuttigd. Helsinki is een mooie grote stad met veel oude gebouwen afgewisseld met nieuwe. We hadden vooraf al afgesproken omdat Tessa de 21e jarig was. Dat we vooral lekker veel zouden rond snuffelen en niet te druk wilde zijn met foto’s maken, Daarnaast zijn foto’s van een stad altijd maar foto’s van een stad. We hadden we 1 missie het vinden van een verjaardag cadeau voor Tessa. En dat was nog best een opgaven. Niks nodig (maar we hebben eigenlijk nooit wat nodig) het moet mee in de bus dus een nieuwe lamp voor in huis van glas is niet die beste optie dus die hebben we laten staan in de iittala winkel. We heeft Marlee daar haar cadeau voor Tessa gescoord een Moomin mok erbij. Na een heerlijke dag, veel te veel kilometers voor Marlee en een voldaan gevoel maar nog geen cadeau zijn we richting de bus gegaan. Hier kwam Tessa online een mooie tas tegen bij Stockmann (de Finse Bijenkorf) het filiaal zat op 10 minuten lopen en 5 minuten met de metro dus wij er snel heen. Maar helaas geen meer op voorraad. Dus kijken of we een andere mooie konden vinden. Een mooie nieuwe tas rijker lopen we die winkel uit en krijgen we super goed nieuws, Amerika gaat open voor toeristen. Mega happy gaan we terug en zijn we gelijk aan het denken wanneer zullen we gaan. Maar dit gaat nog even duren en we gaan vooral uitzoeken wat en hoe we er naar toe kunnen. Na een heerlijke nacht zijn we dinsdag de stad in gegaan. We kwamen maandag langs een mooie bakker en daar zijn we naar terug gelopen om een taartje te eten. Weer een hele dag lekker rond slenteren en in de avond uiteten gegaan. Woensdag ochtend hadden we afgesproken met een oud collega van Jord uit de tijd dat hij bij iittala werkte. Hier hebben we mee geluncht en zijn daarna op de boot richting Tallinn gegaan.

Liefs,

T, J & M

  1. Boeven zijn het en niet anders. Het is te gek voor woorden dat zoiets op de boot gebeurd. Slechte zaak!!…

  2. Heel fijn dat jullie dit al hebben uitgezocht. Maar het is natuurlijk goed om altijd even de laatste eventuele wijzigingen…

  3. Hoi Jord en Tessa, Wat fantastisch dat jullie zo reislustig zijn. Veel mensen hebben ook zo’n droom maar niet iedereen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s