De hond mee op reis

Een hond mee op reis, wie wil dat nou niet. Dat vonden wij nou ook op onze eerste trip. We misten die kwispelende hond die mee gaat wandelen. Of die je s’ochtends wakker maakt omdat hij of zij vindt dat je wakker moet worden. En natuurlijk moet je een honden mens zijn om zo’n wurm mee te nemen. 

Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan een hond mee op reis. Veel mensen vinden dat je veel moet laten om een dier mee te nemen, maar natuurlijk kan je er dan voor kiezen om je hond of kat bij een opvangplek te laten. Dus als echt ergens naartoe wilt, en de hond mag niet mee, zijn er altijd oplossing voor te bedenken. 

Maar nu de introductie van onze kleine wurm, aka TT’er (Terror Teckel) / de Mar. Onze dapple ruwharige mormel heet Marlee en is nu bijna tien maanden oud. Haar hobby’s zijn bergbeklimmen zoals een echte berggeit, op vogels jagen en slapen op de stoel voorin Wester. Dit kleine lieve teckeltje is vernoemd naar onze oud auto in Australië. In aboriginal taal betekend het “oude dame”, het refereerde toen goed naar de auto. En nu hebben wij haar dezelfde naam geven omdat het ons doet herinneren aan de eerste reis samen. 

Marlee vind het heerlijk om bij ons te zijn en mee te gaan op onze avonturen. Ze is vanaf moment een gewent dat ze slaapt in de camper en dat ze op schoot moet zitten om vooruit te kunnen kijken. Maar een nieuwe belevenis gaat binnenkort gebeuren en dat is voor het eerst vliegen. Btw dit is ook voor ons de eerste keer om met een hond samen te vliegen. Marlee mag gelukkig mee in de cabine omdat ze onder de 8kg is. Dus wij hebben voor haar een reis mand gekocht om haar in mee te nemen. Wij vliegen met Iberia naar Montevideo en wij hebben gekozen voor een nachtvlucht vanaf amsterdam via Madrid. Omdat wij hopen dat ze de meeste tijd van deze reis gaat slapen. De overstap tijd op Madrid is 10 uur en daarom hebben wij ervoor gekozen om daar een hoteltje te boeken om haar wat rust te geven. En kunnen wij mooi een groot stuk met haar wandelen voordat ze 13 uur achter elkaar in een vliegtuig zit. Eigenlijk zijn wij ook een beetje nerveus voor dit stuk van de reis. Maar we laten het op ons af komen en we schrijven binnenkort hoe wij dit hebben ervaren en vooral hoe zij deze reis heeft ervaren. 

Binnen de EU hoeft de eigenaar bijna geen rekening te houden wanneer er gereisd wordt met een huisdier. Dit komt mede doordat de EU landen gezamenlijke regels hiervoor hebben. Maar wanneer je naar noord-, midden of zuid Amerika reist is dit een heel ander verhaal. Elk land heeft andere regels. Maar er is een gezamenlijke regel die ze hanteren. Dit is dat de hond moet voorzien zijn van een chip. Hieronder hebben wij alles uitgewerkt en gebruiken wij dit als richtlijn wanneer we elke grens gaan passeren. Tevens staat hieronder een lijst met bijzonderheden per land. Wel moet er bij gezegd worden dat deze informatie geldt wanneer de hond afreist vanuit Nederland naar dat desbetreffende land. Dus misschien zijn er andere voorwaarden wanneer je reist vanuit bijvoorbeeld Argentinië naar Chili. Maar dat gaan we onderweg wel zien. Wanneer wij een grens overgaan zullen wij een beschrijving geven hoe dit verlopen is.

In de tabel spreken de meeste dingen voor zicht zelf, behalve de legalisatie kolom. Waneer de hond mee op reis gaat moet het paspoort/onderzoek gelegaliseerd worden door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bij de afdeling Certificering op Afstand (CoA). Voordat wij naar Uruguay vliegen met Marlee, moet zij eerst een klinisch onderzoek hebben dat wordt verricht door een dierenarts dat in het diergeneeskunderegister van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport staan. Vervolgens wordt er door de dierenarts het gezondheidscertificaat ingevuld. Wanneer Marlee gezond is verklaard kunnen wij een afspraak maken met de CoA, om te paspoort en onderzoek te legaliseren. Wanneer dit is gebeurd is Marlee klaar voor de reis en kan zijn moeiteloos mee op reis met ons.


Klinisch onderzoek GezondheidscertificaatLegalisatieRabiësvaccinatieBloedtest op rabiës 
Uruguay Ja, max 10 dagen voor vertrekJa, max 10 dagen voor vertrekJa
Min 30 dagen van te voren, 1 jaar geldigJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
Argentinië Ja, max 60 dagen oud Ja, max 60 dagen oud JaMin 21 dagen van te voren Nee
ChiliJa, max. 10 dagen voor binnenkomstNeeJaJaNee
BoliviaJa, max. 48 uren voor vertrekJa, max. 48 uren voor vertrekJaJa, tussen 1 en 12 maanden voor binnenkomstJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
PeruJaJaJaJaJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
Ecuador JaJaJaJa, tenminste 21 dagen voor vertrek, binnen de geldigheidsduurJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
ColombiaJa, max 10 dagen voor vertrekJa, max 10 dagen voor vertrekJaJa, nog minimaal 60 dagen geldig bij vertrekJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
PanamaJa, max 30 dagen voor vertrekJa, max 30 dagen voor vertrekJaJa, gegeven tenminste 30 dagen voor vertrek. Geldigheid volgens bijsluiter.Ja, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
Costa Rica Ja, max 2 weken voor vertrekJa, max 2 weken voor vertrek (in het Spaans)JaJa
Ja, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
NicaraguaJa, max 10 dagen voor vertrek Ja, max 10 dagen voor vertrek (tweevoudig)JaJa, tussen 1 en 12 maand(en) voor vertrekJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
HondurasJa, max 10 dagen voor vertrekJa, max 10 dagen voor vertrekJaJa, min. 30 dagen voor vertrekJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
El -SalvadorJa, max 10 dagen voor vertrekJa, max 10 dagen voor vertrekJaJa, tussen 1 en 12 maand[en] voor vertrekJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
GuatamalaJa, max 15 dagen oudJa, max 15 dagen oudJaJa, tussen 30 dagen en 12 maanden voor vertrekJa, vóór vertrek uit Nederland te bepalen. 
MexicoJa, max 5 dagen voor vertrek (Spaans of engels)Ja, max 5 dagen voor vertrek (Spaans of engels)JaJa
Nee
VSJa, max 3 dagen voor vertrekJa, max 3 dagen voor vertrekNeeNet centraal door US- departmentNee
CanadaJaJaNeeJa, volgens vaccinatieschema van het vaccinNee

Bijzonderheden 
Uruguay Behandeling tegen endo- en ektoparasieten. Wormkuur tussen 72 uren en 30 dagen voor binnenkomst. 
Argentinië Aanmelden bij de overheid.  https://www.argentina.gob.ar/servicio/solicitud-de-traslado-de-perros-gatos-y-mascotas-no-tradicionales
ChiliParasieten: behandelingen vereist tegen endo- en ektoparasieten, max. 30 dagen voor binnenkomst
BoliviaAndere vaccinaties: tussen 1 en 12 maande(en) voor binnenkomst  honden: distemper, hepatitis, parvo, leptospirosis (DHLPP), parainfluenza Parasieten: behandeling tegen endoparasieten (ontworming)
PeruAndere vaccinaties: een jaar geldig honden: distemper, hepatitis, parvovirosis, leptospirosis Parasieten: binnen 15 dagen voor vertrek behandeling tegen endo- en ektoparasieten
Ecuador Andere vaccinaties: minimaal 21 dagen voor vertrek en binnen geldigheid: honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis, parainfluenza (DHLPP), Parasieten: binnen 21 dagen voor vertrek behandeling tegen endo- en ektoparasieten
ColombiaAndere vaccinaties  Nog minimaal 60 dagen geldig bij vertrek honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis en parainfluenza (DHLPP) Parasieten:
behandelingen tegen endo- en ektoparasieten (max. 14 dagen voor de reis)
PanamaFormulier „Home Quarantine Request“ min. 3-5 werkdagen voor binnenkomst aan Ministerio de Salud via cam@minsa.gob.pa en dcontreras@minsa.gob.pa  http://www.minsa.gob.pa/contenido/tramites-y-formularios Andere vaccinaties: Binnen de geldigheid van het vaccin: honden: distemper, hepatitis, parvo, leptospirosis (DHLPP)  Behandelingen: Behandeling tegen endo- en ectoparasieten max. 30 dagen voor vertrek.
Costa Rica Andere vaccinaties: honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis (DHLPP) Behandeling: Behandeling tegen interne en externe parasieten binnen 15 dagen voor vertrek.
NicaraguaAndere vaccinaties: honden: distemper, hepatitis, parvo, leptospirosis (DHLPP)  Parasieten: behandeling tegen endo- en ektoparasieten
HondurasAndere vaccinaties:
bij voorkeur 30 dagen voor vertrek: honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis, parainfluenza (DHLPP)
Parasieten:
behandeling tegen ekto- en endoparasieten binnen 30 dagen voor vertrek.
El -SalvadorInvoervergunning: door Animal Quarantine Department direct na aan-komst op luchthaven Andere vaccinaties:
tussen 30 dagen en 12 maanden voor vertrek: honden: distemper, hepatitis, parvovirus, leptospirosis, parainfluenza (DHLPP) Parasieten: door dierenarts testen op teken en lintwormen
GuatamalaAndere vaccinaties: binnen 12 maanden voor vertrek honden: distemper, hepatitis, parvovirus, (leptospirosis, parainfluenza) (DHLPP) Parasieten:
behandeling tegen ekto- en endoparasieten 15 dagen voor vertrek
MexicoParasieten: behandeling tegen endo- en ektoparasieten maximaal 6 maanden voor de reis
VSDe exacte invoereisen kunnen verschillen per staat. Kijk voor de meest actuele informatie op: http://www.cdc.gov/importation/bringing-an-animal-into-the-united-states/dogs.html http://www.cdc.gov/importation/bringing-an-animal-into-the-united-states/cats.html (CDC – Centers of Disease Control and Prevention) http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome (United States Department of Agriculture) https://www.aphis.usda.gov/aphis/ourfocus/animalhealth/animal-and-animal-product-import-information/import-live-animals/us-state-and-territory-animal-import-regulations 
CanadaGeen bijzonderheden

Tijdens de reis zullen wij de lijst updaten om voor jullie een duidelijk beeld te schetsen per grens.

Wij hopen dat jullie hier wat aan hebben. 

Dikke knuffel van Marlee! 

Groetjes,

Jord en Tessa 

Update argentinië

Afgelopen weken hebben wij ons goed voorbereid om Marlee veilig mee op reis mee te nemen. Zo hadden we netjes een afspraak bij de dierenarts en NVWA gemaakt. En toen stap drie. Volgens de LICG moet je aanmelden bij de Argentijnse overheid wanneer je de hond importeert. Dit moet je bij de instelling SENASA doen. Dit is het overheid orgaan die er voor zorgt dat alles volgens de wet wordt geregeld.

Dit formulier zou je min 72 uur van te voren moeten invullen om de ‘goedkope’ handelingskosten te mogen betalen. Dit zou 240 dollar zijn en anders is dit 1170 dollar.

Wij hebben dit formulier met veel moeite proberen te invullen, mede omdat dit formulier in het Spaans is. Bij volgens mij stap 3 moet je het type formulier aanklikken. Hierbij staat alleen een export formulier. Maar in onze ogen importeer je de hond naar Argentinië en je exporteert de hond niet. Na een aantal mail contacten kwamen wij er achter dat je in hun ogen de hond exporteert naar hun land. Dus het export formulier klopt. Na dit ingevuld te hebben kan je een afspraak maken bij een SENASA kantoor. Volgens krijg je het formulier in PDF formaat en de cheque waar je mee betaald.

Maar nu komt de clue. Wij kwamen aan op de internationale luchthaven van Buenos Aires. Na onze bagage opgehaald te hebben en vervolgens naar de uitgang wilde lopen werden we tegen gehouden door SENASA. Wat blijkt we kunnen hier de hond aangeven en de papier laten controleren door een beambte. En het kosten niet 240 dollar maar 240 Argentijnse Peso’s. Wat omgerekend ongeveer 4,85 euro is. Haha dus best wel stress om niks. En we hoeft ook niet meer langs voor die afspraak bij SENASA.

Dus een tip wanneer je naar Argentinië reist met de hond. Zorg ervoor dat je papieren op orde hebt en vul geen formulieren vooraf in. Want dat hoeft allemaal niet.

Update Chile

Afgelopen tijd hebben wij een aantal grenzen gekruist. Eindelijk een hond mee op reis is in zuid Amerika vrij makkelijk. Voor elke grens zou je officieel een gezondheidsverklaring moeten laten afnemen bij de dierenarts. Tot nu toe hebben wij zes grenzen gekruist en wij geven eerst altijd haar Europese paspoort af aan de medewerkers van de grens. De ene vind het paspoort nog prachtiger dan de ander. We zijn er namelijk achter gekomen dat geen een zuid Amerikaans dier een dieren paspoort heeft. En daarom moet je dus een gezondheidsverklaring bij je hebben van de hond of de kat. Om te kunnen aantonen dat de hond bijvoorbeeld zijn of haar rabiës vaccinatie heeft gehad. Wij kunnen dit dus aantonen in haar paspoort. Wij hebben tot nu toe alleen het certificaat laten zien bij de grens van Chili naar Argentinië. Dit kwam meer omdat de medewerker geen engels kon en gelijk het papier zag en dus gelijk wilde hebben. Wij gokken als wij alleen met het paspoort naar de grens waren geweest dat wij ook voldoen aan hun criteria.

Het voer dat wij geven aan Marlee is van Royal Canin. En wij hebben dit tot nu toe overal kunnen vinden. Overigens hebben ze in deze twee landen heel veel dierenwinkels en verkopen ze dan ook veel dieren voer merken. een tip van ons, wanneer je afreist naar zuid Amerika kies dan voor een voer merk wat je dan daar dan ook kan vinden.

Zo dat was een kleine update weer. Gaande deze reis geven wij updates waar wij tegen aanlopen en wat juist heel makkelijk gaat.

Liefs,

Jord, Tessa en Marlee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s